MAYBE EVERYONE AT THE EXHIBITION IS A PAID MODEL

Wiggo

BARBARA WILSON – The Artist

Barbara is clearly influenced by her European cultural heritage, both its literary and art history, as reflected in her work ethic, uncompromising discipline and existential seriousness. Those who have experienced Eastern Europe from the inside have been met by resistance and felt the indignation and the rebellion evoked within their own bodies.

Her works consist of both images and spatial installations—the two media often enrich one another and contextually interweave one another within the exhibit space.

When Barbara Wilson exhibits, you never quite know what is about to happen. Perhaps everyone else is a paid model and you are the only one on display like a sole spectator in a giant stage production. The exhibition is not just about the picture—the entire space itself is involved—the format and fixed frameworks are being challenged.

The same applies to her works. You look at her paintings of people and see mysteriousness and fascination. She never defines a person, but rather opens a space around them, allowing room for mystery and reflection.

Barbara Wilson considers the running of an artistic production a universal concern, rather than a national matter; and she refuses to define herself by nationality. This aversion to being defined and placed in a box applies to both the private person as well as the artist Barbara Wilson. She strives for the universal, but the universal must be concrete in order not to become too solemn and pretentious.

Barbara Wilson is a dynamic, hard-working and highly experienced artist at a time when artistic experience is often ignored in favour of the new and the young. Barbara Wilson has the playful, inquiring approach and openness that is the mark of a young artist, but with a wealth of experience.

 PORTRAITS

Drenge web

Barbara Wilson’s exhibition PORTRAITS has overtaken the power from the masculine perspective and turned the projector around, towards young men. She has created a series of portraits of boys on the threshold of becoming young men.

As sexual and art object, woman has dominated art for centuries with male artists possessing the right to define beauty and the sexualised object as represented by the young woman’s form.

Barbara Wilson’s portraits of boys have a fascinating and almost disturbing effect on the viewer. There is something almost taboo about putting young men in a position that sensualises and objectifies them, casting a kind of sexualised gaze at their youth and favouring them as objects.

The viewer needs to be aware of being a viewer—a viewer of art, but also a viewer of something coveted and forbidden.

These boys and young men are viewed from a distance—the distance of age. The artist’s own age plays an important part in this as it makes her view the boys with an acknowledged unattainability. The sexualised gaze is a recognition of beauty, but also a recognition of the unbridgeable gulf that separates painter and object. What are the boys’ eyes trying to communicate? The distance has rendered this knowledge inaccessible, contributing to the sense of sadness and melancholy emanating from the eyes, lips, and skin depicted on the canvas.

The boys are timeless, poetic, introverted and unattainable. These are works that could not have been painted by a young artist with the same degree of audacity, purity and curiosity.

At the same time, these are works that could not have the same affect if they had been painted by a male artist. As a viewer you intuitively feel that the paintings can have a homoerotic character because of the sexualized gaze. Indirectly, the paintings reveal it is typically the man’s right to objectify. It is not expected that a female artist can take on that power. This is what contributes to the almost disturbing and thus titillating challenge that the viewer is placed in.

 

 

 WØweb

 

INVITATION TIL FERNISERINGEN

Jeg har hermed den fornøjelse at invitere til fernisering og eneste visning af WØ0 torsdag d. 16 januar 2014 kl. 17 – 19.30.

WØ0 er en kunstnerisk iscenesættelse af produktionsrummet P6 på Statens Scenekunstskole. WØ0 er skabt af duoen WØØW ud fra princippet om at rummets arkitektoniske kvaliteter, funktion og atmosfære er manuskriptet for iscenesættelsen. Til WØ0 har lyd designer Inuk Thomsen skabt et lyd univers, der tager afsæt i stedets real lyde.

Velkommen og på gensyn på Scenekunstskolen!

Med Venlig Hilsen WØØW
Barbara Wilson & Charlotte Østergaard

Produktionsrummet P6 anvendes i hverdagen af studerende på Statens Scenekunstskole til opsætning teaterproduktioner. Barbara Wilson og Charlotte Østergaard er tilknyttet scenekunstskolens scenografi afdeling.

Kort om WØ0, WØØW og WØ608:

Duoen WØØW består af billedkunstner Barbara Wilson og beklædningsdesigner Charlotte Østergaard og er et samarbejde opstået ud fra en fascination af atmosfæriske rum, der i kraft af deres funktion og fortælling udstråler en særlig karakter.

WØ608 er et kunstnerisk udviklingsprojekt støttet af Statens Scenekunstskole og er en undersøgelse af, hvordan rums funktion, fortælling og arkitektoniske kvalitet påvirker en kunstnerisk arbejdsproces.
WØ0 er anden i rækken af 4 stedsspecifikke iscenesættelser.

“I et historisk perspektiv er en stor del af kunsten knyttet til et specifikt sted. Ofte som bestillingsopgaver, hvor kunsten fx er en integreret del af bygninger eller udformninger af pladser, parker m.m. Typisk får kunsten en symbolsk rolle og funktion på det sted, den befinder sig: Den fortæller en historie om stedet. Det kan fx være skulpturer, der viser de mennesker, som vi forbinder med stederne – hvad enten det er kongen, kendte personligheder eller en hyldest til de almindelige mennesker, som færdes eller har færdedes her.”

GLÆDELIG JUL & GODT NYTAAR 2014 

 

julepostweb00

Med ønsket om et lykkebringende nytår – takker jeg for et dejligt 2013.

Et begivenhedsrigt år med mange udstillinger og kunstprojekter.

Udstillingen ”Portræt ” på Galleri Oxholm  og udstilling af  mine store Suzannes Brøgger
portrætter (2,45 × 1,80 meter) på Diamanten.

I 2013 udviklede samarbejdet med beklædningsdesigner Charlotte Østergaard til oprettelse
af en fælles kunstnerduo med navnet WØØW.
I året løb har vi som duo skabt to installationer i CØ´s butik på Nikolaj Plads 9, en performance ”Shell”
på Kunstforeningen Gammel Strand samt fået bevilliget midler til et kunstnerisk udviklingsprojekt
WØ608 fra Statens Scenekunstskole.

Gennem året har jeg haft mange spændende portræt bestillinger,skønne undervisningsforløb
i barbaratorium.dk regi, samt haft berigende undervisnings projekter
med studerende fra Statens Scenekunstskole.

2014 bringer spændende forandringer for mit kunstneriske virke. Jeg har indgået et samarbejde
med Interim Manager Peter Carlsen, hvor fokus bl.a. er at få serien af maleri ”Portrætter” ud
i et internationalt forum.

2014 byder på næste fase af udviklingsprojektet WØ608 med en iscenesættelse af et Black Box
rum på Scenekunstskolen og med duoen WØØW har vi flere spændende kunstprojekter i støbeskeen.

I anledning af Susanne Brøggers 70 års dag udkommer en bog med et omslag med gengivelse
af mine maleri portrætter af hende. Der ud over ser jeg frem til et nyt år med spændende projekter
med studerende på Statens Scenekunstskole.

De bedste ønsker for det nye år – Barbara

 

WØ6 – RUM INSTALATION 

BW Wø6

 

FERNISERING 03.10.2013

Veco

 

ONE NIGT ONLY 29.08.2013

Shell WØØW

 

FERNISERING 01.08.2013

ozo explore

 

SILENCE IS A MASTERPIECE

Seeing the world without thoughts is the ultimate freedom.
Bringing the silence inside my head is the real challenge.
My senses awaken.
I see the world.
Silence is a masterpiece.

 

UDSTILLING PÅ GALLERI OXHOLM – 08.02 – 02.03.2013

 

UDSTILLING MED S. BRØGGER PORTRÆTTER PÅ DET KONGELIGE BIBLIOTEK 4.02.2013

 

 

 

 

UDSTILLING PÅ ANDERSENART  FRA 17.11 – 20.12.2012

Ferniser

 

 

 

 

 

 

Sunday 2. September 2012 | BLOG